tisdag 12 maj 2009

Styrlindningsskolan

Tänkte beskriva hur jag gör för att få till en bra och snygg styrlinda på cykeln, det finns kanske ni som skulle vilja byta till nån fränare och tuffare färg med tvekar pga av att det känns svårt. Min metod är ganska enkel men det blir snyggt och håller bra, det finns både enklare och mer fansy sätt men den duger bra tycker jag. För att förvirra konkurrenterna har jag valt en svart styrlinda på ett svart styre...

Förberedelse och utrustning:
Sax och eltejp samt styrlinda. Börja med att tejpa fast vajrarna på styret om det inte redan är gjort, 2-3 på varje sida. Vik sen fram hoodsen. Tejpa sen över metallfästet som håller bromshantaget.Nu är det dax att börja linda, men innan ska vi bara klara ut åt vilket håll man ska linda och varför. Om man håller i bocken vrider man handen utåt, då ska lindan dras åt av det och inte lindas upp, men på styret är det åt andra hållet. Där vrider man lindan nedåt när man cyklar, vi bör alltså få till detta på något sätt. Mer om det senare.
Kom ihåg här att lämna tillräckligt med linda utanför så att ni kan vika in lindan i röret sen på slutet.Börja vid styränden och linda åt det hållet som bilden visar, börja på ovansidan och linda in mot cykeln, det är viktigt för att lindan ska sitta kvar. Här ska det sticka ut så mycket så att ni kan stoppa in pluggen för att få fast lindan på ett snyggt sätt.Börja linda med fast hand, man ska spänna lindan ganska hårt så att det blir snyggt och sitter bra, ca 4-5 mm överlapp blir bra. Tänk på att få dit klisterbiten på lindan och att det inte blir glipor.
Nu har vi kommit till handtaget och det är nu vi ska byta håll samt få till det snyggt, här brukar endel viktbebisar bara gå förbi handaget men då syns baksidan. Det kan iofs vara fashion det också..

Nu blir det lite knepigare, vi tar ett steg i taget. Gå upp på utsidan på handtaget med lindan. Kom ihåg att hela tiden varsamt spänna lindan. Glöm inte att ha lugnande musik på här.
Sen runt handtagen på insidan och ner igen, här kan hooden krångla lite men då får ni peta in lindan under.Nu ska vi tillbaka, linda på utsidan och sedan under styret så ni kommer upp på insidan, ser vad som hänt nu? Nu har vi bytt håll så att lindan sitter kvar fast vi trycker åt andra hållet när vi cyklar. Sen är handtaget snyggt inklätt också och sämre kan man ha det eller hur?Förtsätt att linda, hur långt in är väl en smaksak men man ska kunna ha händerna bekvämt på styret och ändå få plats med cykeldator. Nu till avslutet, här kan man för dom som är riktiga finsmakare klippa en kil i lindan för att det ska bli riktigt snyggt, jag har här valt att inte göra det då jag anser det som lite onödigt. Det här avslutet blir snyggt och håller bra. Avsluta lindningen med ett rakt varv och klipp av så att skarven hamnar mitt under styret.För att inte lindan nu ska fladdra i vinden när ni kör så ska vi tejpa fast ändan, jag brukar använda eltejp, det finns oftast hemma och blir fint också. All färgad tejp går bra men undvik världsmästar färgerna om ni just inte råkar vara världsmästare eller har en världsmästarcykel från crescent.Tre varv med tejpen blir bra, tänk på att inte sträcka tejpen mot slutet för då kan den korva sig och lossnar lättare. Jag brukar tejpa två gånger för att täcka in bredden på bandet.Nu ska vi avsluta det hele. Vik in kanten på lindan i röret och säkra med pluggen, här är det viktigt att ni lämnade tillräckligt när ni började linda så att det blir snyggt och sitter bra.

Hoppas ni har haft nytta av denna lilla genomgång, om det är något som känns oklart skriv i kommentarsfältet eller maila mig.
Lycka till!

4 kommentarer:

 1. Jag gjorde så här: Rullade racer till cykelbutik. Köpte linda i cykelbutiken. Lämnade racer och linda i butiken. Hämtade ut ett par dagar senare. Klart! :-)

  SvaraRadera
 2. Jättebra skrivet!
  De obildade bör bildas.

  SvaraRadera
 3. Kanonbra beskrivet! Nu ska jag smita in på lokala cykelbutiken och inhandla ny styrlinda med gott mod, det ser ju faktiskt inte så svårt ut ändå....

  SvaraRadera
 4. Hittade precis hit och har läst lite om din cykling. Här verkar jag kunna få lite inspiration till min kommande cykelträning... (Har anmält mig till tjejvättern men ännu inte köpt någon cykel... puuh)

  Fin beskrivning du gjort också. Får återkomma om/när jag behöver linda något styre.

  / Annika

  SvaraRadera